Frank Vos is een van de oprichters en voorzitter van Stichting De Zaanse Regenboog. Van 31 mei tot en met 8 juni organiseert de stichting de jaarlijkse Zaanse Regenboogweek, ook wel ZaanPride genoemd. Een van de hoogtepunten is de Zaanse Regenboogparade op 8 juni; een kleurrijke optocht door het centrum van de stad. De tocht begint bij het gemeentehuis, waar burgemeester én ambassadeur van Stichting De Zaanse Regenboog, Jan Hamming, het startschot geeft.

De Zaanse Regenboog organiseert activiteiten en informeert over seksuele- en genderdiversiteit om een open cultuur en veilig leefklimaat in Zaanstad te creëren. Daar werkt de stichting hard aan. ‘Laat iedereen leven op de manier zoals je bent. Doe gewoon tegen elkaar. Dat is nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Zolang je nog moet vertellen wie en wat je bent, blijft de Regenboogweek noodzakelijk’, zegt Frank Vos.

‘Nadat eind jaren tachtig de COC vertrok uit Zaanstad, gebeurde er vrij weinig voor onze doelgroep’, vertelt hij. ‘Er waren geen uitgaansgelegenheden. Het onderwerp stond ook niet op de politieke agenda. Toen het plaatselijke LHBT-netwerk stopte in 2018, heb ik de Facebookpagina overgenomen. Ik vond het belangrijk dat de weinige initiatieven die er waren, bekend konden worden gemaakt.’ Frank was driekwart jaar in zijn eentje bezig. Vervolgens kwamen er meer mensen bij en werd er een stichting opgericht om meer armslag te krijgen en subsidie te kunnen aanvragen. De stichting organiseerde borrels, schreef een Zaanse Regenboognota en organiseerde al snel de eerste Regenboogweek.

‘Nu barst het van de activiteiten. We verbinden veel organisaties met elkaar. Een paar keer per maand hebben we een borrel en organiseren activiteiten als dansen, wandelen, eten met vluchtelingen/statushouders, noem maar op. En we hebben een grote club ambassadeurs, met allen een eigen speerpunt. Ik ben hartstikke trots. Ook op al onze vrijwilligers, dat zijn er inmiddels al zeventig. Het was echt hoog tijd voor actie. Al is het inmiddels stukken beter voor een deel van onze doelgroep, ons doel, een inclusieve maatschappij waarin iedereen er mag zijn en je je thuis voelt, is nog niet bereikt.’

Sinds Frank na 23 jaar werken bij de Postbank is gepensioneerd, steekt hij veel tijd in de stichting. ‘Een fulltimebaan? Daar lijkt het zeker op’, lacht hij. ‘Mijn dag begint vaak al om half zeven ’s ochtends met het beantwoorden van appjes. Zo rolt het werk de hele dag door. Maar ik doe het met alle plezier.’

Volgend jaar 2025 mogen wij de Nationale viering van Roze Zaterdag houden op 25 juni in Zaandam. Dat wordt pas een feest!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam